-

Deel de buzz...

-
U bent nu hier: Duurzaam wonen > Bodemenergie

BodemenergieWKO tool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borg de goede werking van jouw gesloten bodemenergiesysteem door het te melden

Woon of werk je in Haarlem en heeft jouw woning of bedrijf een gesloten warmte-koudeopslagsysteem? Dan is het verstandig dit systeem te melden.

 

Belangen
Wanneer jouw systeem bekend is bij de gemeente, kan bij toekomstige vergunningaanvragen in jouw omgeving rekening worden gehouden met de aanwezigheid van het systeem. Zo wordt de werking van jouw systeem beschermd tegen verstoringen door mogelijk nieuw te plaatsen systemen in jouw directe omgeving. De melding geeft dus rechtsbescherming tegenover toekomstige systemen. Verder verhoogt de melding en daardoor de officiële status van het bodemenergiesysteem de waarde van jouw pand.

 

Melden
De melding van een bestaand gesloten bodemenergiesysteem is kosteloos en kan op de volgende manieren worden gemeld:

 

Handige links:

  1. Bodemhelpdesk Rijkswaterstaat Leefomgeving
  2. Factsheet melden Bodemenergiesysteem


 


 

Haarlem heeft een gedetailleerde online bodemtool. Deze ‘WKO Tool’ geeft inzicht in de terugverdientijden van bodemenergiesystemen.

 

Daarnaast geeft de tool informatie over locaties van houten funderingen, terreinen met archeologische waarde en geplande bouwontwikkelingen. Zo is het voor initiatiefnemers van bodemenergie beter inzichtelijk welke kansen er zijn.

 

Koelen en verwarmen van gebouwen
Bodemenergie is een bewezen duurzame techniek voor het energiezuinig koelen en verwarmen van gebouwen met besparingsmogelijkheden van dertig tot tachtig procent op de energiekosten. De energie kan gewonnen worden via open of gesloten systemen. Open systemen wordt ook Warmte Koude Opslag (WKO) genoemd. Gesloten systemen zijn Bodemwarmtewisselaars. De toepassing voor beide systemen is met de online tool door te rekenen. Je kunt snel en eenvoudig de technische, financiële en juridische haalbaarheid voor bodemenergie bepalen.


Meer weten?

De tool kun je vinden op www.wkotool.nl/?omgeving=haarlem. Als je vragen hebt over de toepassing van deze tool kun je mailen naar milieu@haarlem.nl.