-

Deel de buzz...

-
U bent nu hier: Duurzaam wonen > Vergunningen

VergunningenGa je bouwen of verbouwen? Dan heb je meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Deze vergunning vraag je aan via het Omgevingsloket. Op het Omgevingsloket kun je ook eerst een vergunningencheck doen om te bepalen of je een omgevingsvergunning nodig hebt. Voor meer informatie kijk je op de website van de gemeente Haarlem.

Ga je energiezuinige maatregelen treffen? De meeste energiezuinige maatregelen hebben geen effect op de veiligheid van jouw woning of op het uiterlijk. Voor het treffen van de meeste energiezuinige maatregelen heb je dan ook geen vergunning nodig. Controleer het altijd even bij Omgevingsloket.

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig, behalve als het om monumenten of om beschermde stads- of dorpsgezichten gaat. Doe altijd navraag bij je gemeente of kijk op Omgevingsloket. Het aanvragen van een vergunning voor zonnepanelen is in Haarlem legesvrij.

  • Voor het plaatsen van zonnepanelen op woningen en gebouwen in het beschermd stadsgezicht en op monumenten moet je een vergunning aanvragen.
  • Een belangrijk criterium bij het toekennen van een vergunning voor zonnepanelen in het beschermd stadsgezicht is of de zonnepanelen vanaf de openbare weg zichtbaar zijn. Met andere woorden, zonnepanelen op een plat dak of op een schuin dak aan de achterzijde van de woning wordt over het algemeen toegestaan, op het schuine dak aan de voorzijde van een woning wordt over het algemeen niet toegestaan.
  • Voorbeeld: op het dak van de Philharmonie (gelegen in het beschermd stadsgezicht van Haarlem) liggen 242 zonnepanelen. Omdat deze zonnepanelen niet vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, is de vergunning verleend.
  • Bij monumenten wordt per geval beoordeeld of zonnepanelen het monumentale karakter van het pand aantasten. Zonnepanelen op een plat dak van een monument en niet zichtbaar vanaf de grond zal over het algemeen vergund worden. Het is dus niet zo dat eigenaren van deze woningen naast het net vissen. Dit hangt van de situatie af.
  • Meer weten? Mail naar ptromp@haarlem.nl.

Een aantal Haarlemse wijken is gebouwd in nat gebied: er is wateroverlast in de kruipruimtes en vocht in de wanden. Het is belangrijk om hierop te letten bij het na-isoleren van woningen. Zeker als je  bijvoorbeeld de vloer wilt isoleren. Als je wilt weten of jouw woning ook in zo’n gebied ligt, kun je bellen met de gemeente Haarlem via 14 023.