-

Deel de buzz...

-
U bent nu hier: Over ons > Groene Mug Bokaal 2017 > Jury en juryrapport 2017 > Juryrapport 2017

Juryrapport 2017Juryrapport Groene Mug Bokaal 2017

 
De jurybijeenkomst vond plaats op woensdag 7 december van 15.00 – 16.00 uur, met de volgende juryleden:

 • Cora-Yfke Sikkema (wethouder duurzaamheid gemeente Haarlem)
 • Alice Taylor (eigenaresse MooiZooi, winnares Bokaal vorig jaar)
 • Faridah Azimullah ( voorzitter MKB-Haarlem, commissie duurzame innovatie )
 • Lody Klement (duurzame ondernemer en vicevoorzitter Duurzaam Ondernemen Regio Amsterdam – DORA)
 • Jasper Fleers (Het nieuwe contact / Duurzame Jongeren top 100)


De beoordeling en selectie door de jury leidde tot zes ondernemingen, die genomineerd worden voor de wisselbokaal. De jury hield rekening met de volgende aspecten:

 • De impact die het bedrijf met haar product of dienst kan hebben op de verduurzaming van Haarlem. Dit product of dienst wordt ook aan Haarlemmers aangeboden.
 • De mate waarin deze dienst of dit product zichtbaar is in de stad.
 • De mate waarin het bedrijf over 2016 onderscheidend is geweest ten opzichte van andere bedrijven wat betreft aandacht voor duurzaamheid.
 • De mate waarin het bedrijf heldere toekomstplannen en ambities over duurzaam ondernemen heeft.
 • De mate waarin het bedrijf een voorbeeldfunctie heeft voor andere bedrijven in Haarlem.De beoordeling van de zes genomineerde bedrijven
 

 1. G8 Culturele Instellingen Haarlem
  Het samenwerkingsverband van Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Patronaat, Toneelschuur, Teylers Museum, Frans Hals Museum, Hart Haarlem en het Noord-Hollands Archief (G8) gaat verder dan het behalen van de Green Key certificering in 2015. Voor 2017 plannen zij het themajaar Haarlem Plastic Vrij in samen met andere partijen in de stad. De ambitie ligt duidelijk hoger dan alleen de eisen van de Green Key. De jury vindt dit een mooi initiatief met een duidelijke voorbeeldfunctie voor de hele stad. De jury waardeert de extra inzet.
 2. Prins Staal en Haarlem Noorderlicht
  Prins Staal stelde een deel van haar dak beschikbaar aan de energiecoöperatie Haarlem Noorderlicht voor een collectief zonnedak. De jury vindt dit een goed voorbeeld. Het is een goed signaal naar andere bedrijven dat ook productiebedrijven zoiets kunnen doen. De jury ziet een hoge waarde in de signaalfunctie naar bewoners, de stad en de bedrijven in de Waarderpolder toe. De jury nomineert het bedrijf graag in combinatie met Haarlem Noorderlicht.
 3. Miss Green
  De jury ziet een duurzame onderneemster die van draad tot kledingstuk (zowel design als eindproduct) erop let dat het productieproces duurzaam verloopt. Het is moeilijk om in de modebranche het hoofd boven water te houden. Miss Green heeft zonder hulp van overheid en/of subsidies haar modelabel neergezet. Miss Green is aan het opschalen en ze blijft vernieuwen. De jury vindt dat ze het verdiend om ook in Haarlem meer bekendheid te krijgen.
 4. Snuffelmug
  De Snuffelmug werkt intensief samen met de stad. Ook loodst de Snuffelmug materialen naar de juiste kanalen en is daarmee veel meer dan een tweedehandswinkel. Het is een leerwerkbedrijf; het bedrijf biedt werkervaringsplaatsen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze combinatie met het sociale spreekt de jury erg aan en is daarmee een voorbeeld voor andere bedrijven. Iedereen is vriendelijk in de winkel. De Snuffelmug is niet commercieel bezig maar op zoek naar de juiste oplossingen voor mens en milieu. De Snuffelmug bestaat nu 2 jaar en het bedrijf heeft zichzelf bewezen.
 5. Beebox
  De jury vindt vooral het boegbeeld van Beebox, Esther Gijze, een goed voorbeeld. Ze doet mee aan de bio markt in de Kweektuin en is op vele evenementen prominent aanwezig. Beebox heeft iets essentieels in Haarlem teweeggebracht. Het gaat om biologische voeding en de jury vindt het belangrijk dat de voedingsbedrijfstak bij de genomineerden zit. Zo’n 300 - 400 boxen worden er per week in Haarlem verspreid. De voedselkilometers zijn minder en de abonnees hebben onbespoten groentes. Aanbeveling van de jury is wel, om waar mogelijk, de producten nog dichterbij huis te halen.
 6. EvoSwitch
  Het bedrijf loopt niet te koop met duurzaamheid, maar ze maken er echt werk van om alles wat mogelijk is te doen om het datacenter zo duurzaam mogelijk te maken en de energie-efficiency te maximaliseren. EvoSwitch opende het eerste gecertificeerde C02-neutrale datacenter in Nederland en is sindsdien leider gebleven in duurzaamheidsoplossingen. Tegenwoordig gebruiken ze een combinatie van wind-, water- en biomassa-energie. EvoSwitch heeft duurzaamheid integraal opgenomen in de bedrijfsvoering. De jury vindt dat EvoSwitch een goed voorbeeld is.

 

Download het juryrapport in pdf.

 

Tot en met 6 februari 2017 kan gestemd worden op de genomineerde ondernemingen. Vanaf 7 februari zullen de stemmen gecontroleerd worden, zodat alleen de rechtmatige stemmen meetellen voor de uitslag. Maandag 13 februari maakt wethouder duurzaamheid Cora-Yfke Sikkema vervolgens de winnaar bekend.